Onder hatha yoga verstaat men het aannemen van lichaamshoudingen. Gedurende het aanhouden van de houding wordt de aandacht hierop geconcentreerd en word je bewust van alle lichaamsdelen die hier bij betrokken zijn.

 

Vervolgens breng je de adem in het lichaam d.m.v. het beheersen van de ademhaling. De adem wordt in het lichaam gebracht. Men noemt dit ook wel pranayama. Prana is datgene dat zuurstof leven schenkt.

 

Na de oefening volgt een rusthouding om de werking van de houding te observeren. Tijdens de ontspanningsoefening wordt men bewust van  spanning in verschillende delen van het lichaam. Het bewustworden en observeren hiervan is een eerste stap om tot verdiepte ontspanning te komen. Het stilmaken van het denkvermogen (al die gedachten die constant door het hoofd gaan) is nodig om tot concentratie te komen.

 

Tijdens de meditatie waarmee de les beeindigd wordt komt men in aanraking met wat men in de integrale yoga “de mentale stilte” noemt. Juist gedurende deze stilte kan men zich gewaarworden van het innerlijk bewustzijn, waarover iedereen beschikt. En dit is nu juist de hele betekenis van yoga.

 

Integrale hatha yoga wordt gegeven in Drachten, Gorredijk, Heerenveen en De Knipe.